Beweegprogramma artrose

Artrose is een aandoening van één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt de schokken op en zorgt dat de botuiteinden soepel kunnen bewegen. Bij artrose neemt het gewrichtskraakbeen in kwaliteit af en wordt dunner. Aan de gewrichtsranden kunnen verdikkingen (osteofyten) ontstaan. De oorzaak van artrose is niet helemaal duidelijk. Een aantal factoren speelt een rol bij het ontstaan van artrose, bijvoorbeeld: te weinig bewegen, overgewicht, leeftijd, eerdere (sport)letsels, lichamelijk zwaar werk en erfelijkheid.

De klachten variëren van (ochtend)stijfheid, pijn en verminderde beweeglijkheid. Als gevolg van deze klachten kunt u problemen krijgen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals (trap)lopen, gaan zitten en lang staan. Hierdoor besluiten mensen om nog minder te gaan bewegen, met als gevolg dat de spierkracht en conditie afnemen.

Het belangrijkste is dat u in beweging blijft. Het doel hiervan is uw spieren te versterken en het uithoudingsvermogen te vergroten of te behouden. Om dit doel te bereiken doet u er goed aan om minstens vijf dagen in de week minimaal een half uur matig intensief te bewegen. Matig intensief bewegen betekent dat u een verhoogde hartslag heeft en een snellere ademhaling. Het beweegprogramma artrose helpt hierbij. Het is een individueel oefenprogramma van 26 weken, dat begint met een intakegesprek en een onderzoek. Wat levert een beweegprogramma u op?
Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. U ervaart minder stijfheid, krijgt een betere conditie en leert op een verantwoorde manier bewegen.